מאת: סיגלית לניאדו
וירוס הקורונה מתפשט בארץ ומוסיף לבהלה וללחץ שכולנו נמצאים בו
אנחנו מדברים, מתעדכנים בפרטים, חלקנו בבידוד ועושים דברים קצת אחרת… כמו קניות וכו'
הילדים שלנו רואים, שומעים ומרגישים אותנו ומשם הם מפרשים את הדברים לפי ההבנה , הדימיון והמחשבות שלהם ולעיתים זה ממלא אותם בפחדים , חששות ושאלות שלא תמיד הם שואלים ולעיתים הם מסתפקים בפיסות מידע שקיבלו מכם, מהחברים או מהסביבה.
לכם ההורים יש תפקיד משמעותי בתקופה המתוחה הזו במתן מידע לילדים שלכם וחשוב שאתם תתנו את המידע . כך תדעו מה הילד יודע ומבין ויחד עם זאת מה מפחיד / מטריד אותו ובכך תוכלו לעזור לו.
ידע הוא כח ובמקרה הזה הכח הוא להתמודד עם מצב של חוסר וודאות שלא תלוי בנו וזה המון.
ריכזתי עבורכם 10 עקרונות חשובים :
- תבדקו עם עצמכם איך אתם מרגישים בנושא. אם אתם ברמת חרדה גבוהה , כדאי שקודם כל תמצאו את הדרך לקבל את המידע הנחוץ לכם ואת הדרך המתאימה לכם על מנת להירגע לפני שאתם פותחים בשיח עם הילד .
- תשאלו שאלות ! שאלות פשוטות בשיח עם הילד וכך תבינו את הלך המחשבה שלו ולאיזה מידע הוא זקוק. לדוגמא: מה אתה יודע על וירוס הקורנה ? מה סיפרו לך בגן/ בביה"ס ? אתה יודע על מה חשוב להקפיד ? ועוד
- תענו תשובות ! הקפידו שהתשובות יהיו ממוקדות לשאלות שנשאלתם. אל תעמיסו במידע מיותר שלא התבקשתם… יש מצב שהילד לא מסוגל להכיל את כל המידע שתרצו לתת .
- השאירו פתח לבוא אליכם שוב , לשוחח על הנושא ולשאול שאלות נוספות והסבירו לו שחשוב שיקבל את המידע ממקור מהימן ולא משמועות כמו חברים או מהמדיה.. משפט כמו : "אם יהיו לך עוד שאלות אני ישמח לענות לך " ירגיע את הילד ויאפשר לו לגשת אליכם שוב שיעלו לו שאלות ומחשבות מטרידות.
- העבירו מסר מרגיע לילד . תנו לו להבין שמשרד הבריאות עושה הכל כדי למנוע הדבקה ושיש הנחיות ברורות שאתם פועלים לפיהם על מנת לשמור על עצמכם ועליו ככל הניתן.
- דברו בשפה פשוטה והסבירו מושגים שאולי לא ברורים להם כגון: וירוס, מגיפה, בידוד , הדבקה ועוד
- השתמשו בעזרים כגון: סרטונים המפורסמים המותאמים לילדים ומעבירים מידע בנושא.
- אפשרו לילד לבטא את חששותיו ופחדיו. הימנעו מאמירות כמו "זה שטויות" , "אין לך מה לפחד" , "לא יקרה כלום" וכו' …. במקום זה תסבירו שזה בסדר שהוא פוחד , זה הגיוני לפחד במצב כזה אך אנחנו שומרים על ההנחיות ועושים הכל כדי לא להידבק ולשמור על עצמנו.
- מצאו יחד עם הילדים דרכים להתמודדות עם הפחד. בהתאם לגיל הילד וליכולתו להבין. השתמשו בהומור , בדימיון ובמשחק .
- שמשו דוגמא ומלאו אחר כל ההנחיות המפורסמות : רחיצת ידיים, התעטשות למרפק, אם קיבלתם הנחיה לשהות בבידוד הקפידו על כך וכו' . הימנעו מאמירות מזלזלות וממעיטות בחשיבות הדברים אשר עלולים להעביר לילדים מסר הפוך.
מאחלת לכולנו לעבור את התקופה הזו בשלום עם מינימום נדבקים וללא סיבוכים ומחלות. אמן !
אתם מוזמנים לעקוב אחרי! סיגלית לניאדו מנחת הורים – בוגרת מכון אדלר
בפייסבוק > https://www.facebook.com/sigalitlaniado